

Diş eti sağlığı hem dişlerin uzun ömürlü olması açısından hem de genel sağlık durumuna etkisi açısından oldukça önemlidir. Diş yüzeylerinde oluşan diş plaklarının, düzgün bir şekilde temizlenememesi sebebiyle kalsifiye bir yapıya dönüşmesine diş taşı oluşumu denir. Oluşan diş taşları dişeti sağlığını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca dişeti kanamasına, ağız kokusuna, estetik açıdan kötü bir görüntüye ya da diş kaybına varan kötü sonuçlar doğurabilmektedir.
Düzenli aralıklarla yapılan diş hekimi kontrolünde diş eti sağlığı da değerlendirilir ve gerekli görülürse özel aletler yardımıyla diştaşı temizliği yapılır. Dişlerin görünen yüzeylerindeki diştaşları lokal anesteziye gerek kalmadan temzilenebilmektedir. Fakat dişetlerinin alt kısmındaki kök yüzeylerine uzanan diştaşları mevcut ise lokal anestezi ile birlikte diştaşı temizliği yapılmaktadır.
Diştaşı temizliği yapıldıktan sonra dişlerdeki mevcut lekeler polisaj(cilalama) ya da airflow(basınçlı su) yardımıyla temizlenir. Daha parlak ve daha sağlıklı bir durum elde edilir.
Küretaj nedir?
Diştaşlarının kök yüzeylerinde olduğu durumlarda dişeti altının temizlenmesi ve kök yüzeylerinin düzleştirilmesi işlemine küretaj denir. Küretaj işlemi lokal anestezi altında yapılır. İşlem esnasında herhangi bir ağrı hissedilmez.