Zirkonyum diş nedir ve nerelerde kullanılır?
Zirkonyum, porselen kaplamaların altyapısında kullanılan, metal altyapılara göre daha estetik bir görünüm sağlayan beyaz bir alaşımdır. Zirkonyum, kaplama ihtiyacı olan her durumda altyapı maddesi olarak tercih edilebilmektedir.
Gülüş estetiğini sağlamak amacıyla;
- İleri derecede diş renkleşmelerinin bulunduğu durumlarda
- Aşırı madde kaybı olan dişlerin estetik görünüm kazandırılmasında
- Ortodontik tedavinin uygulanamadığı, çapraşıklığın az olduğu yada dişler arasında boşlukların olduğu(diestema) durumların düzeltilmesinde
- İmplant üstü protezlerde
- Kalıtsal olarak renk ve şekil bozukluğu olan dişlerin estetik açıdan tedavi edilmesinde kullanılmaktadır.
Zirkonyum Kaplamaların Avantajları Nelerdir?
Dişlerin doğal ve estetik görülebilmesinin en önemli şartı ışık geçirgenliği özelliğidir. Doğal dişlerin minesi ışığı tamamen geçirebilmektedir. Metal altyapılı porselen kaplamalarda ışık geçirgenliği olmadığı için opak bir görüntü oluşur. Zirkonyum kaplamalarda ışık geçirgenliği daha fazla olduğu için daha estetik bir görünüm sağlanır. Ayrıca zirkonyum kaplamaların diş eti ile uyumu metal destekli kaplamalara göre daha fazladır. Metal destekli kaplamalarda yıllar içerisinde oluşabilen diş eti kenarındaki morumsu renkleşmeler, zirkonyum kaplamalarda oluşmamaktadır.
Zirkonyum Kaplamaların Uygulaması Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplamalar yapmak için, dişlerde az bir miktar preperasyon(küçültme) yapılmaktadır. Daha sonrasında hazırlanmış dişler üzerinden özel ölçü kaşıkları ve ölçü maddeleriyle hassas bir ölçü alınır. Dental labaratuvarlarda, zirkonyum altyapı ve üzerine porselen uygulaması yapılır. Labaratuvar aşaması bittikten sonra, hekim tarafından kaplamaların ağız içi uyumlandırması yapılır ve özel yapıştırıcılar ile dişler üzerine kaplamalar yerleştirilir. Ortalama bir hafta içerisinde tedavi tamamlanmaktadır.