Diş Çürümesine Ne Sebep Olur?

En yaygın diş problemerinden biri de çürüktür. Birçok insan diş çürüğünün ne olduğunu veya nasıl tedavi edileceğini bilmemektedir. Bu makale diş çürüğü, nedenleri ve tedavi seçeneklerine genel bir bakış sağlayacaktır.

Diş Çürümesi Belirtileri

Diş çürüğü, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir takım semptomlara neden olabilir.

  • Sıcak, soğuk veya tatlı yiyecek ve içecekleri yerken veya içerken ağrı
  • Dişlerinizde görünür delikler
  • Dişlerinizde siyah veya kahverengi lekelenme
  • Dişlerinizi ısırırken ağrı
  • Diş eti iltihabı ve kanama
  • Ağız kokusu

Diş Hekimleri ve Diş Çürüğü

Erken evre diş çürüğünün bir an önce tedavi edilebilmesi ve diş çürüğünün önlenmesinin başlayabilmesi için düzenli olarak diş hekiminize görünün. Boşlukların erken evrelerde tedavisi hem çok daha kolay hem de daha ucuzdur. Diş hekimleri genellikle basit bir muayene veya röntgen ile boşlukları ve diğer sorunları tespit edebilir.

Diş Çürümesi Tedavileri

Sırf bir (ya da iki) çürüğünüz olduğu için, dişçi kabuslarıyla dolu bir hayatın kaderiniz olduğu anlamına gelmez! Çürümenin ciddiyetine bağlı olarak size sunulan bir dizi tedavi seçeneği vardır. Onları daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

Florür Tedavileri

Florür tedavileri, diş çürümelerini önlemeye yardımcı olan bir diş tedavisi türüdür. Florür, birçok yiyecek ve su kaynağında bulunan bir mineraldir ve dişlerin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olur. Florür tedavileri dişçi muayenehanesinde veya evde yapılabilir ve dişleri çürüklerden ve diğer sorunlardan korumaya yardımcı olabilir.

Diş Dolguları

Diş dolguları, asit sebebiyle diş minesinin bozulmasıyla ortaya çıkan çürükleri tedavi etmek için kullanılır. Ağızdaki bakteriler, boşluklara neden olan bu asidi üretir. Dolgular, boşlukları doldurmak ve daha fazla çürümeyi önlemek için kullanılır. Amalgam (gümüş), kompozit (diş renginde) ve altın dahil olmak üzere birkaç farklı dolgu türü vardır.

Diş Kronları

Diş kronları, diş eti çizgisinin üzerindeki tüm diş yüzeyini kaplayan bir tür diş restorasyonudur. Diş çürüğünü tedavi etmek ve çürüme riski olan dişleri korumak için kullanılırlar. Kronlar, rengi bozulmuş veya şekli bozulmuş dişlerin görünümünü iyileştirmek için de kullanılabilir. Daha önce açıklandığı gibi, diş çürümesine, diş minesini yiyip bitiren asitler üreten bakteriler neden olur. Diş çürüğünü tedavi etmenin en iyi yolu, çürüğü gidermek ve ardından dişin üzerine bir diş kronu yerleştirmektir.

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, diş çürümelerini tedavi etmek için kullanılan bir diş prosedürü türüdür. Prosedür, sinir ve kan damarlarının yanı sıra hasarlı veya enfekte olmuş dokunun dişten çıkarılmasını içerir. Kanal tedavisi genellikle diş hekimleri tarafından yapılsa da ağız cerrahları tarafından da yapılabilir. Prosedür hem yetişkinlere hem de çocuklara uygulanabilir.

Çekim İşlemi

Diş restore edilemeyecek kadar çok çürükse, çıkarılması gerekebilir. Diş hekiminiz dişi kısmi takma diş, köprü veya implant tedavisi uygulayabilir.

Diş Çürümesini Önlemek Mümkün

Diş çürüğü, bir dizi ciddi diş sağlığı sorununa yol açabilen yaygın bir sorundur. Diş çürüğü geliştikten sonra tedavisi zor olabileceğinden, diş çürümesini önlemek için adımlar atmak önemlidir. Çeşitli önleyici dişhekimliği hizmetleri mevcuttur, ancak burada bugün rutininize dahil edebileceğiniz birkaç tane vardır.

  • Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin (Senede en az 2 defa)
  • Şekerli yiyecekleri azaltın
  • Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanın
  • Tütün ve tütün mamülleri kullanımından kaçının

Bakteri Plağı Diş Çürümesine Nasıl Etki Eder?

Diş çürümesine, dişlerde oluşan yapışkan bir bakteri filmi olan plak neden olur. Plaktaki bakteriler, dişin sert dış tabakası olan diş minesini yiyip bitiren asitler üretir. Diş çürüğü tedavi edilmezse diş kayıplarına yol açabilir.

Emayede boşluklar oluştuğunda, plak ve bakteriler dentine (emayenin altındaki daha yumuşak, kemik benzeri malzeme) ulaşabilir. Dentin, mineden daha yumuşak olduğu için diş çürümesi süreci hızlanır.

Tedavi olmadan bakteriler pulpayı (dişin sinirleri ve kan damarlarını içeren yumuşak merkezi) istila eder. Bu aşamada sinirler, genellikle dişte ağrıya neden olan bakterilere maruz kalır.

Bakteriler pulpada diş apsesine neden olabilir ve enfeksiyon kemiğe yayılarak başka bir apse tipine neden olabilir.

Diş Çürümesi İçin Risk Faktörleri

Kötü ağız hijyeni, yüksek şekerli bir diyet ve ağız kuruluğu dahil olmak üzere diş çürümesi için birçok risk faktörü vardır. İşte diş çürüğü için diğer birkaç yaygın risk faktörü:

Dişin Yeri
Arka dişlerinizde yiyecek parçacıklarının daha fazla kaldığı bilinir. Fırçalama ve diş ipiyle tam temizlik yapılmazsa plak oluşumu başlar. Plaklar da dişleri çürütür. Bu sebeple en riskli dişler azı dişlerdir.

Yetersiz Flörür
Florür, diş çürümesini önlemeye yardımcı olan ve hatta diş hasarının en erken aşamalarını tersine çevirebilen doğal olarak oluşan bir mineraldir.

Göğüste Ağrılı Yanma Hissi
Mide ekşimesi veya gastroözofageal reflü hastalığı, mide asidinin ağza akmasına neden olabilir. Bu, diş minesini aşındırır ve dişlerde önemli hasara neden olur. Daha fazla dentini bakterilerin saldırısına maruz bırakarak diş çürümesine yol açar. Diş hekiminiz, mine kaybınızın nedeninin mide reflüsü olup olmadığını belirlemek için bir uzmana görünmenizi önerebilir.

Yeme Bozuklukları
Tekrarlanan kusarak üretilen mide asidi dişleri yıkar ve diş minesini çözmeye başlar. Yeme bozuklukları tükürük üretimini ve ağız kuruluğunu da etkileyebilir mi? Tahmin ettiniz, diş çürümesi için başka bir risk faktörü.

Diş Çürümesiyle İlgili Yardıma Mı İhtiyacınız Var?
Diş çürümesini tedavi etmenin birçok yolu vardır. Diş çürüklerini önlemenin en iyi yolu ağız hijyenimize dikkat etmektir. Diş çürüğü ile ilgili bir sorununuz olabileceğini düşünüyorsanız, diş hekimi yardımı almanız önemlidir. Bize ulaşarak ücretsiz muayene olabilirsiniz.