Dondurma, kahve, çay vb. soğuk veya sıcak şeyler içerken ağrı veya rahatsızlık hissediyorsanız, bunun nedeni diş hassasiyeti olabilir. Birisi diş hassasiyetinden veya dentin aşırı hassasiyetinden muzdarip olduğunda, dişleri sıcak veya soğuk sıcaklıklara karşı savunmasız hale gelir. Hassas dişlere sahip kişiler, sıcak veya soğuk yiyeceklerle kendilerini şımarttıklarında ani bir ağrı hissederler ve bu ağrı kaybolur. Çoğu çalışma, nüfusun %10-30’unun diş hassasiyetinden muzdarip olduğunu da ortaya koymaktadır.
Kişinin hassasiyet nedeniyle yaşadığı acı geçici veya kronik olabilir. Diş hekimi tarafından ağız sağlığınız incelendikten sonra hassas diş nedeninizi ortaya çıkar. Daha sonra hassas dişlerinizin semptomlarını öğrendikten sonra hassas bir diş tedavisi önerecektir. Bu yazımız çeşitli hassas dişlerin nedenlerini, semptomlarını ve tedavilerini anlamanıza yardımcı olacaktır. Hassas dişlerinizden dolayı kendinizi en sevdiğiniz yemekten mahrum bırakmayın veya kendinizi suçlu hissetmeyin.
Diş Hassasiyeti Nedir?
Diş hassasiyetiniz varsa, sıcak veya soğuk bir şeyler yemek veya içmek gibi belirli aktiviteler dişlerinizde keskin ağrı veya hislere neden olabilir. Dentin aşırı duyarlılığı, çocuklardan yetişkinlere kadar her yaş grubunda görülebilir. Hassasiyetin önde gelen nedeni diş minesinin aşınması veya diş köklerine maruz kalmasıdır. Keskin ağrı ve rahatsızlık, hassas bir dişin neden olabileceği darbenin ilk belirtileridir.
Ayrıca diş hassasiyetinin kendiliğinden geçeceğini düşünmemek gerekir. Hassasiyet yaşadığınızda diş hekiminizi ziyaret etmeniz ve ağız sağlığınızı incelemeniz tavsiye edilir. Diş hassiyeti çok daha büyük sorunların habercisi olabilir. Şimdi hassas dişlerin nedenlerini, semptomlarını ve tedavisini ortaya çıkaralım.
Diş Hassasiyeti Nedenleri
Diş hassasiyetinin birincil nedeni ağız hijyeni ve yaşam tarzınızdır. Bazı kişilerin diş mineleri daha ince olabilmektedir bu da diş hassasiyetine yol açar. Diş hassasiyeti yaşamanızın sebebi aşağıdakilerden biri olabilir.
- Sert diş fırçası kullandıklarında veya dişlerini fırçalarken dişlerine çok fazla baskı uyguladıklarında diş hassasiyeti yaşayabilirler.
- Uyurken dişlerinizi gıcırdatıyorsanız, bu aşırı dentin hassasiyetinin nedenlerinden biri olabilir.
- Ayrıca çok fazla asitli yiyecek ve içecek tüketmekten de kaynaklanabilir.
- Mideden gelen asit ağızda geçip diş minesinin aşınmasına neden olabileceğinden gastroözofageal reflü nedeniyle de olabilir.
- Bazen yanlış ağız hijyeni, çatlamış diş, kırık diş ve yontulmuş diş, diş hassasiyetinin nedeni olabilir.
- Diş eti çekilmesi dişleri açıkta bırakır ve bu da hassasiyete neden olabilir.
- Dolgular, kronlar vb. diş işlemleri nedeniyle hassasiyetiniz belirli bir süre için olabilir. Belirli bir bölgedeki hassasiyet birkaç gün içinde azalacaktır.
Diş Hassasiyeti Belirtileri
Dişler soğuk ve sıcak gibi farklı sıcaklıklarla temas ettiğinde keskin ağrı veya rahatsızlığı tetikleyebilir. Vücudun diğer kısımlarını içeren hassasiyete yol açabilecek başka sağlık durumları veya rahatsızlıkları da olabilir. Duyarlılığa eşlik eden bazı oral semptomlar ağız kokusu, diş etlerinde çekilme, kızarıklık ve diş etlerinde şişmedir.
Belirtilerin bazısı da vücudun diğer bölümleriyle ilgilidir. Mide ekşimesi, hazımsızlık, çene ağrısı, sinüs ağrısı, ağzı açarken zorluk çekme ve daha pek çok şey yaşayabilirsiniz. Altta yatan ciddi sağlık sorunlarını gösteren diğer ciddi semptomların olasılığı da vardır. Bu nedenle hassasiyetin şiddeti daha az olduğunda diş hekimine danışmak ve zamanında önlem almak her zaman daha iyidir. Bir diş hekimini zamanında ziyaret etmek, gelecekte kendinizi ciddi sağlık koşullarından korumanıza yardımcı olabilir.
Diş Hassasiyeti Tedavisi
Hassasiyet şiddetli değilse ağız hijyeninize odaklanmaya başlayabilirsiniz. Yumuşak diş fırçası ile dişlerinizi hafifçe fırçayabilirsiniz. Alkolsüz gargara tercih etmelisiniz. Düzenli ağız hijyeni uyguladıktan sonra bile hassasiyetiniz devam ediyorsa diş hekiminize gitme vaktiniz gelmiş demektir. Diş hekiminiz, potansiyel hassasiyet sorunu olabilecek gevşek dolgular, boşluklar ve diş eti çekilmesi gibi sorunları kontrol edecektir.
Sorununuzu inceledikten sonra diş hekiminiz size uygun bir tedavi önerecektir. Diş eti çekilmesi gibi en yaygın sorununuz varsa diş hekimi diş eti grefti önerecektir. Bu prosedür diş kökünün korunmasını içerir. Ayrıca uyurken diş gıcırdatma probleminiz varsa ağız koruyucu kullanmanızı tavsiye edecektir.
Diş Hassasiyeti Çözümü
Kendiniz veya tanıdığın biri diş hassasiyetinden şikayetçiyse, en doğru yol diş hekimine gitmektir. Ağızdaki bütün problemler gibi diş hassasiyetine de zamanında müdahale ederseniz, gelecekte yaşanabilecek olumsuz sonuçlardan sizi koruyacaktır. Ağız ve Diş Sağlığı kliniğimizde diş hassasiyetinizin sebebini öğrenebilir, sorununuza özel tedavi alabilirsiniz.